21 maj 2018
pasta konopna
Czasem produkty o podobnej nazwie mają złe konotacje. Nie czyli jest w przypadku nasion konopnych. Olej konopny uzyskiwany ze wspomnianych nasion nie ma guzik wspólnego spośród marihuaną. Rozróżnia się dwójka rodzaje nasion konopnych. W Unii Europejskiej nasiona konopne siewne są na wskroś legalne zaś wszystkie produkty z nich wytwarzane. Natomiast nasiona konopne indyjskie, zwane popularnie marihuaną są zabronione. Bogactwo witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych a aminokwasów to jedne spośród nielicznych zalet oleju konopnego. Wysoka skład minerałów, witamin sprawia, iż spożywanie oleju wspomaga zdrowie organizmu ludzkiego. Przykładowo, olejek zmniejsza stany zapalne stawów, obniża cholesterol, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, zmniejsza groźba chorób serca zaś układu krążenia, jest strojny w celuloza oraz olbrzymim źródłem białka. Poza zdrowiem, olej konopny wykorzystywany jest w kosmetyce. Doskonale nawilża skórę natomiast wspomaga procesy regeneracyjne. W kuchni oraz być może znajdować się wykorzystywany aż do sałatek ewentualnie innych potraw na zimno. Jego walory smakowe są nie aż do przecenienia. Niestety po obróbce termicznej znaczna punkt programu składników odżywczych utlenia się, tedy olej traci wysoko na swoim bogactwie.